24e Eenzame Noord Race afgelast

De 24e editie van de Eenzame Noord Race zag er veelbelovend uit. Met 36 inschrijvingen was het deelnemersveld groter dan het in jaren is geweest. 
De organisatie was er klaar voor. Alle deelnemers ingevoerd in het Zeilprogramma, start-, keer- en finishschepen geregeld en het Wedstrijdbureau en de Technische Controle Commissie bemand.


De havenmeesters waren er in geslaagd om voor alle 28 deelnemers van buiten de vereniging een plekje in onze haven te vinden, met de beheerder van ’10 Beaufort’ waren de nodige afspraken gemaakt en de Waterpokken hadden nog een keertje extra geoefend.

Je kunt als Zeilcommissie een heleboel regelen, maar invloed op het weer hebben we nu eenmaal niet. Gelukkig maar, want anders zou er nog veel meer ellende in de wereld zijn.


De Eenzame Noord Race met 50 mijl solozeilen brengt onvermijdelijk toch wat meer veiligheidsrisico met zich mee dan zeilen met een bemanning. In de Wedstrijdbepalingen staat dan ook dat de wedstrijd niet wordt gevaren als er voor het Markermeer een windverwachting van 6 of meer beaufort geldt.
Al begin van de week waren de weersverwachtingen wat dat betreft niet gunstig, maar meestal veranderen die meerdaagse verwachtingen nog minstens drie keer en is er in juni goede kans dat het meevalt. Op diverse telefoontjes met vragen of het wel door zou gaan kon dan ook geen uitsluitsel worden gegeven. Ook donderdag en vrijdagochtend nog niet.

Petje af voor de inschrijvers van buiten onze vereniging! Ondanks de ZW 6 en de buien met windstoten op vrijdag en ondanks de onzekerheid over doorgaan waren er van die 28 maar 6 afmeldingen en waren de anderen allemaal naar Almere gekomen.

De weerberichten werden helaas niet beter. Vrijdag eind van de middag waren de verwachtingen voor het  Markermeer op zaterdag nog steeds rond de 23-24 knopen met buien en windstoten en een windwaarschuwing ZW 6-7. Bij de briefing moesten we dan ook bekend maken dat er de volgende ochtend om 5 uur niet gestart zou worden.
Een paar weersites lieten toch een iets afnemende wind zien, dus werd als alternatief nog de optie open gehouden voor een kortere wedstrijd met een start om 8 uur.

Gelukkig heeft het feestje in ’10 Beaufort’ vrijdagavond en tot in de vroege uurtjes van zaterdag er niet onder geleden. Geweldige sfeer en veel positieve reacties!

Zaterdagochtend gold er echter voor het Markermeer inmiddels een waarschuwing ZW 7, met pas eind van de middag een afnemende wind. 
Om 7 uur viel definitief het doek en moest aan de bij ’10 Beaufort’ verzamelde solo-zeilers worden gemeld, dat er ook geen alternatieve Eenzame Noord zou worden gevaren. 
Een enkeling teleurgesteld, een aantal opgelucht, maar vooral sportief begrip bij de deelnemers.
Rond half acht was ’10 Beaufort’ al weer open en kon er een half uurtje later onder het genot van koffie en snel klaar gemaakte broodjes uitgebreid worden nagepraat.

Het is voor het eerst in 24 jaar dat de Eenzame Noord Race vanwege het weer moest worden afgelast. Jammer. Maar volgend jaar gewoon weer. Dat is dan de 25e Eenzame Noord Race en daar gaan we – weer of geen weer – een mooi feest van maken.

Namens de Zeilcommissie
Gert Vink

Sluit Menu