Eenzame Noord Race 2013

25e Eenzame Noord Race

Voor de start

Zaterdag 15 juni is de Eenzame Nnoord race weer gevaren.
Omdat het het 25 jarig jubileum was, Was er dit keer naast de Solo wedstrijd ook een dual handed wedstrijd met Spi.

Vrijdagavond verzamelden 42 boten zich in de haven, 29 solisten en 13 duals. Nadat iedereen zich had ingeschreven en de schepen gecontroleerd waren kon na de briefing het 25 jarig jubileum feestje echt beginnen.


De Waterpokken zorgde voor live muziek, de deelnemers voor de gezelligheid en Clubhuis 10 Beaufort voor de drankjes en hapjes. Het was een hele gezellige avond.
De weersvoorspelling voor de zaterdag op vrijdagavond: windje 3-4 van ZO naar ZW draaiend met s’avond kans op 5-6.

Zaterdagochtend ging de wekker heel vroeg, want om 5 uur start de wedstrijd. Er startten 36 schepen in de richting van Enkhuizen met een ZO 3-4 die al snel 4-5 wordt.

Iedereen vaart met grote snelheid naar het keerschip. De eerste boot rond om 8:30 de keerton bij Broekerhaven.
Om 10:30 uur veranderd de gehele wedstrijd. Zwarte lucht komt over Noord Holland aandrijven en brengt een zware regenbui met heel veel wind.
Er is tot 38 knopen gemeten op het keerschip, dus meer dan 8 Beaufort. De regen kwam horizontaal over. Maar na 30 minuten was die bui overgetrokken.
Nu stond er nog 6-7 Beaufort uit het Zuid Westen. Daarmee werd de terugtocht een hele zware.

Veel schepen moesten de strijd staken, helaas ook velen met schade.
Uit eindelijk kwamen er nog 16 deelnemers over de finish lijn. De eerste om 14:00 uur en de laatste om 20:30 uur.
Gelukkig was alle schade alleen materieel en waren alle deelnemers ongedeerd afgemeerd verspreid over het gehele Markermeer. ’s Avonds bij de prijsuitreiking werden vele verhalen verteld.

Ondanks het zware weer vond iedereen het een geweldig evenement en velen komen volgend jaar weer.
Dus volgend jaar proberen we nog meer deelnemers aan de start te krijgen en vanwege het grote succes van de dual handed race zullen we die ook weer organiseren.

DE ENR organisatie


De bijdrage van team FRAM uit Naarden: 

De Eenzame Noord Race 2013

 Een tijdje terug kreeg ik het verzoek als lid van de wedstrijdcommissie om enige ruchtbaarheid aan de Eenzame Noord Race te geven. De Eenzame Noord Race is een bijzondere solowedstrijd van buur-verening WSV Almere-Haven. Vijftig mijl in je eentje mijmeren over het Markermeer. En dit jaar wordt de race voor de 25e keer gevaren. Juist, een jubileum! Om dat te vieren werd er eenmalig en op velerlei verzoek een dual handed klasse in het leven geroepen. Direct gingen bij mij lampjes branden, belletjes rinkelen en mondhoeken omhoog. Een dual handed race! Die wilde ik wel varen. En ik wist ook al met wie. Mijn oudste zeilmaatje. Niet alleen is hij oud (sorry), maar ik zeil al het langst met hem. Ik heb het over mijn vader Lodewijk. Lees meer op: https://teamfram.blogspot.nl/2013/06/de-eenzame-noord-race-2013.htmlOok een leuke video!


Het was mijn opzet om bij de uitslagen te zijn, ik ben helaas door de wekker van 22.00 heen geslapen. Daarom wil ik graag iedereen van de organisatie via deze weg bedanken voor deze onvergetelijke dag. Het lijkt mij niet niks om een groot deel van de dag op een hobbelend voor anker liggend schip bij de keerboei en de finish te vertoeven. 
De wind pakte wel wat anders uit dan voorspeld, maar heb dat toch ervaren als een uitdaging. Dit soort dingen kun je verwachten op het IJsselmeer en Markermeer. 
Ik heb nog twee windkaartjes bijgevoegd. Wat denk ik ook de uitslagen verklaart is dat op het oostelijk deel een hardere wind stond dan het Westelijke deel. Degenen die eerst een lange slag naar het westen gemaakt hebben en daarna een lange slag naar het zuiden, hebben de goede keuze gemaakt. Ikzelf heb eerst een lange slag naar het zuiden gemaakt en moest toen opkruizen van de BVK naar IJM15, daarmee vielen we in de prijzen voor wat betreft wind en golven. Degenen die nog lager bij de Houtribdijk  uitkwamen, hadden het ’t slechts denk ik met windstoten van 27 m/s. Kan me voorstellen dat velen hiervan gestopt zijn. 
Ik heb erg veel lol gehad voor die 25 euro, en ben voornemens om ook volgend jaar weer mee te doen dualhanded indien mogelijk. Zoveel langebaan wedstrijden zijn er niet om eens even lekker te spinnakeren. Nogmaals iedereen bedankt.

Met vriendelijke groet,

Tetman Faber
Helleveeg

Sluit Menu