Foto Albums

Samenvatting

De dertigste Eenzame Noord is gevaren!

Na weken van voorbereiding was het dan zover! De 30ste editie van de Eenzame Noord Race. Vijftig mijl varen van Almere Haven naar Broekerhaven en weer terug. Een uitdaging voor iedereen die deelneemt.

Vrijdag 8 juni 2018 was een deel van de havenkom afgezet, de trofeeën waren opgehaald, cadeautjes ingepakt en het programma was klaar. Alle vrijwilligers waren klaar voor de start om alle deelnemers te verwelkomen.

De haven loopt vol

Meer dan zestig deelnemers hadden zich van tevoren aangemeld. Waarvan twaalf stoere zeilers en zeilsters van onze haven. Traditioneel komen alle deelnemers al vrijdagmiddag naar Almere toe voor de veiligheidscontrole. Waarbij enthousiaste vrijwilligers van WSV Almere Haven iedere boot met een checklist nalopen en een praatje met de zeilers maken.

Vanaf vier uur in de middag kwamen langzaam maar zeker de boten binnen. De Havenkom was juist voor dit evenement benaderd om iedereen van buiten Almere te verwelkomen. Achtenveertig boten was iets te veel van het goede om in een keer op te vangen in onze haven. Dat gaf wel een heel mooi plaatje om zoveel boten bij elkaar te zien liggen in de havenkom.

Het nieuwe team van 10 Beaufort had vanaf zeven uur een schippersbuffet klaarstaan, voor iedereen die zich van tevoren had aangemeld. Maar liefst vijftig mannen en vrouwen lieten zich de Indische schotel goed smaken. Dit was echt een fantastisch begin van dit bijzondere evenement!

Een vroege start volgt op een late avond

De briefing was getrouw op vrijdagavond. Een drukke tijd, want iedereen wilde de laatste eventuele wijzigingen weten en nog vragen stellen voor de vroege start op zaterdag. Sommige bleven nog een tijd een drankje doen voor het bed op te zoeken.

Maar ook zij moesten om vier uur uiterlijk opstaan. Omdat er veel boten op het water waren, werd iedereen verzocht zich rond kwart voor vijf te melden bij het startschip. De Solozeilers hadden de eer om als eerste te starten. Om vijf uur precies klonk het eerste startsignaal! Eenentwintig solozeilers gingen op weg naar Broekershaven. Na een rappe start van de solo groep was het de beurt voor Dual en Dual sport boten. Mede door de mogelijkheid om dual te varen, heeft de Eenzame Noord Race een enorme groei doorgemaakt na de eerste introductie hiervan, precies 5 jaar geleden. Wel negenendertig boten lagen aan de start om als Dualgroep de vijftig mijl te varen.

Het keerschip bij de keerton komt in zicht

Vanaf het Gooimeer onder de Hollandse brug door, voer iedereen via het IJmeer het Markermeer op, naar de boeien EA2 en EA1, om dan langs de keerton nabij Broekershaven te varen. Dit jaar werd het keerschip wederom door een van onze vrijwilligers, Frits Weitz bemand, die samen met een goede vriend de zeilers begroette. Samen controleerden ze de doorkomst van de zeilers en schoten ze prachtige foto’s van de deelnemers die de boei rondden.

Eén van de deelnemers had de pech zijn mast richting Enkhuizen te verliezen. Gelukkig zonder gewonden zijn hij en zijn bemanningslid gered door de reddingsbrigade. Dit was wel even schrikken.

Voor de wind terug naar huis

Na aan de wind kruisen, richting de keerton, mocht iedereen voor de wind terug naar Almere, om te finishen. Rond half vier kwamen de eerste schepen weer binnen, waar tegelijkertijd de laatste boot in Enkhuizen de keerboei voorbij was!

Ook bij de finish werden alle deelnemers op de foto gezet, als herinnering aan hun uitzonderlijke prestatie. De laatste deelnemer was om negen uur binnen, na maar liefst 16 uur varen! Rond tien uur ’s avonds, na het berekenen van alle tijden, was de prijsuitreiking voor een grote en vermoeide groep deelnemers die nog terug naar Almere was gekomen.

De uitslag


In de Dual klasse bestond de top drie uit deelnemers van Spakenburg, Haarlem en Naarden. De Jelischa van Tijmen de Graaf uit Spakenburg was berekend de eerste van de groep. Na 11 uur varen met maar 30 seconden verschil met de nummer 2 uit Haarlem! De beste Almeerse deelnemer volgde op de vierde plek namelijk Pura Vida van Mike Brouwer.

In de Dual sport groep was de FF65 klasse oppermachtig. Op de eerste plek Face2Face uit Zeewolde, nummer twee SaFFier uit Huizen en op de derde plek de LeFF uit Almere van Marc Pessel.

Eenentwintig Solozeilers verschenen aan de start, zeventien zijn gefinisht! Het mooie weer zorgde dat veel van alle deelnemers toch de 50 mijl toch konden uitvaren.

De top drie in de solo groep was als volgt: de Wammes uit Huizen op nummer één, Niña uit Huizen op nummer twee en de Klapmuts uit Nijezijl in Friesland op nummer drie. Twee deelnemers in de solo groep deden mee namens WSV Almere haven. De Adventure van Arie Petrus eindigde op de tiende plek en de Wolk, ditmaal gezeild door Ron Bosman behaalde de veertiende plek.

Al twee jaar op een rij deden er rond de zestig boten mee aan dit jaarlijkse evenement. Het is niet alleen leuk om deel te nemen, maar ook om te organiseren en onze haven als visitekaartje neer te zetten aan bezoekers uit heel Nederland. Iedereen bedankt voor de sportiviteit en gezelligheid!

Een speciaal bedankje voor het team van 10 Beaufort, de havenmeesters en alle vrijwilligers die mee hielpen in deze editie.

Sluit Menu