Foto album
Link: https://flic.kr/s/aHsmVZf5Wm

Mocht u nog fotos hebben. Zou u deze dan graag willen delen met:
eenzamenoord@wsvalmerehaven.nl

De Eenzame Noord Race van de CLARA

Al voor vier uur wakker door een klapperend kleedje in de ingang van de kajuit. Wel wind dus, gelukkig. Ieder een bak muesli met yoghurt naar binnen gewerkt en gezien dat buren ook wakker waren. Rond half vijf allemaal het water op.

In het halfdonker op zoek gegaan naar het startschip, ons gemeld en verder gewacht op het startsein.

Naar ons idee redelijk gestart, maar na de bovenboei lagen we toch aardig achteraan. Wel een mooie bezeilde koers tot de Hollandse Brug, maar vlak voor de brug dwarrelwind. Maar kort op de motor gevaren onder de brug, want vlak na de brug, nog voor de IJM 1, kon er weer gezeild worden. Wind wel pal op de kop, dus kruisen. Tot de IJM 17 wel 21 keer overstag gegaan. Steeds geprobeerd de slagen zo lang mogelijk te maken, zonder vast te lopen op de ondieptes. Dat lukte niet iedereen, drie vastlopers gezien. Mooie zig-zag lijn door de vaargeul getrokken.

Om ongeveer kwart voor acht de IJM 17 gerond. Geen idee hoe we lagen, door het slechte zicht waren alleen bootjes die een beetje in de buurt lagen te zien. Gelukkig bleek het wel bezeild te zijn, zij het voor ons hoog aan de wind. Tot voorbij het Paard stuivertje gewisseld met een Compromis, een Contest en een Lemster Zeekruiser. Na het Paard nog een stukje gehad waar het Markermeer zich van zijn slechtste kant liet zien. Weinig wind en rotgolven bijna recht van voren in komend. Snelheid af en toe teruglopend tot 2,5 knoop. Later beter, met ook een iets ruimende wind, zodat we met een flauwe bocht naar de keerton konden. Om 12:04 die ton gerond.

Op de terugweg geleidelijk meer wind, ongeveer halve wind. Mooi snelheid gemaakt. Voor zover het te zien was niet opgelopen door andere deelnemers en zelf ook niemand ingehaald. We zouden in ieder geval niet pas om half negen finishen, zoals me een keer overkomen is toen het terug ZW 6 pal tegen was. Wel geworsteld met de onderlijkstrekker van het grootzeil. We voeren voor het eerst met een nieuw grootzeil met losse broek en het sleetje achter in de giek bleek bij deze zeilvoering klem te lopen. Na wat geïmproviseer konden we de onderlijkstrekker gelukkig toch gebruiken.

Na de IJM 17 de fokkeloet in de genua gezet en tot na de de Hollandse Brug laten staan. Daarna met halve wind op de finish afgestormd.

Een mooie dag zeilen gehad, met gunstige wind, maar wel koud.

Sluit Menu